Co jíst v Nizozemsku?

Nizozemsko

Vynikající sýry, Hollandse Nieuwe, stroopwafel, krokety a hranolky... To jsou speciality, které lákají turisty navštěvující Nizozemsko. Přestože Nizozemí není známé svou kuchyní, měli byste během své návštěvy ochutnat některá z nejoblíbenějších holandských jídel. Práce v Nizozemsku může být také skvělou příležitostí poznat novou kulturu prostřednictvím chuti. Co si dát v Nizozemsku k jídlu? Podívejte se na náš seznam! Přejeme dobrou chuť!

Tradiční holandské sýry

Náš seznam musíme začít dokonalou mléčnou pochoutkou - sýrem. Holanďané vyrábějí sýr už od roku 800 př. n. l. a jsou v tom opravdu dobří. Tato země je největším vývozcem sýrů na světě. Sami Holanďané milují sýr a ročně ho snědí v průměru 21 kilogramů! Nizozemsko vyrábí především polotvrdé a tvrdé sýry. Nejoblíbenějšími druhy jsou Gouda a Aidam, které jsou pojmenovány podle nizozemských měst. Nezapomeňte, že hustá sýrová polévka je také oblíbenou holandskou pochoutkou!

Sbíhají se mi z toho sliny!

Naplánujte si tedy výlet plný ochutnávek ! Kam si zajít? Začněte v hlavním městě a podívejte se, co stojí za to si prohlédnout v Amsterdamu!

Co jíst v Nizozemsku? Zkuste Hollandse Nieuwe

Hollandse Nieuwe je tradiční holandské rybí jídlo. Jedná se o mladé, lehce nakládané sledě, které se obvykle nabízí s nakrájenou cibulí a okurkami. V Nizozemí se sleď konzumuje zvednutím za ocas nebo na speciálním sendviči zvaném "broodje haring".

Krokety jako pochoutka

Pokud jde o občerstvení a takzvané pouliční jídlo, Holanďané se v tomto směru vyznají! Holandské krokety, i když se nepodobají těm, které známe z Čech jsou velice chutné. Malé chuťovky jsou obalené v hrubších vrstvách strouhanky a smažené s různými náplněmi. Nizozemská pochoutka může být plněná hovězím nebo kuřecím masem, sýrem, zeleninou a dokonce i krevetami. Každý si tedy může vybrat. V Nizozemsku můžeme krokety najít dokonce v McDonald's v sendviči zvaném McKroket. Mňam!

Holandská pochoutka z Belgie! Hranolky!

Na našem seznamu nemohou chybět chutné hranolky. Ty, které můžeme jíst v Nizozemsku, jsou silnější než běžné hranolky a byly vynalezeny v severní části Belgie. Holanďané je mají velmi rádi, zejména s množstvím zálivek, jako je majonéza, kečup, kari nebo arašídová omáčka.

Pokud stále hledáte něco pro sebe a stále přemýšlíte "co sníst v Nizozemsku", máme pro vás něco speciálního, a sice...

… Lahodné mořské plody

Téměř polovina země sousedí přímo se Severním mořem, a tak není divu, že jsou mořské plody v Nizozemsku velmi oblíbené. Hollandse Nieuwe není vše, co může země v tomto ohledu nabídnout. V mnoha nizozemských městech najdete speciální stánky a food trucky s rybími sendviči, rybími pastami, smaženými rybami nebo rybími polévkami. Oblíbeným holandským pokrmem je také kibbeling, což jsou malé kousky smažené ryby, nejčastěji podávané s omáčkou.

Rookworst neboli slavná holandská klobása

Dáte si masovou svačinku? Sáhněte po rookworst! Chuť je srovnatelná s párkem v rohlíku a kůrka je o něco křupavější. Rookworst lze koupit v každém supermarketu i v mnoha pouličních stáncích. Vyzkoušejte tuto specialitu v rohlíku s trochou hořčice!

A jako dezert... Stroopwafel

Stroopwafel je bezpochyby nejznámější nizozemská cukrovinka. Jedná se o vafle z pečeného těsta, které se vodorovně rozkrojí. Mezi dvěma tenkými vrstvami oplatky je speciální sladký a lepkavý sirup ("stroop"). Z másla, mouky, droždí, mléka, hnědého cukru a vajec se připraví tuhé těsto.

Stroopwafel byl poprvé vyroben koncem 18. nebo začátkem 19. století pekařem, který jednoduše použil zbytky ze své pekárny. Dezert se rychle stal hitem a dodnes je velmi oblíbený.Tato oblíbená nizozemská pochoutka na vás čeká mimo jiné v Nijkerku, tak se podívejte, co zajímavého v tomto městě ještě můžete vidět!

Co jíst v Nizozemsku? Oblíbené sladkosti Holanďanů!

Dalším sladkým hitem, který v Nizozemsku triumfuje, je lékořice! Je těžké uvěřit, že Nizozemci jedí nejvíce lékořicových sladkostí na světě v přepočtu na obyvatele. To je více než 2 kilogramy na osobu za rok! Ne každý má rád chuť lékořice, ale možná stojí za to důvěřovat Holanďanům a objevit při návštěvě této země něco nového?

Jak vyzkoušet všechny tyto speciality? Stačí se podívat, jak vypadá rekrutace v Covebo, vycestovat do Nizozemska a využít volný čas k objevování nových chutí a zážitků!

related job

related.job.description

Tísňová čísla v Nizozemsku. Co dělat v případě nouze?

4 min.abbr5 května 2022

Nabídky práce pro páry v Nizozemsku

2 min.abbr5 května 2022

Co určitě stojí za to vidět v Amsterdamu, 6 míst, která musíte navštívit.

5 min.abbr5 května 2022